– Vi er klare til å ta imot alle innbyggerne i Forsand

POSITIV: Ordfører Irene Heng Lauvsnes forteller at Strand kun forholder seg til vedtak som fattes. Kommunen er passiv i debatten, men positive til å ta imot alle innbyggerne i Forsand dersom det skulle bli et utfall. Foto: Frode Olsen

Det foreligger et forslag om å grensejustere resten av Forsand til Strand kommune. Dersom det blir realitet, er ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) i Strand klar til å ta imot alle.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 19.02.2019 kl 22:21

Tirsdag kveld holdt Strand kommune informasjonsmøte for de rundt 150 innbyggerne fra nordsiden av Forsand som blir en del av Strand fra 1. januar 2020.

Ordfører Irene Heng Lauvsnes (H) i Strand er vel vitende om at kommunestyret i Forsand muligens skal realitetsbehandle et initiativ om folkeavstemming, og deretter det som kan bli en mulighet for å grensejustere alle de 1200 innbyggerne i Forsand over til Strand.

Veien fram til en slik grensejustering, eller det som også kan betraktes som reversering av kommunesammenslåingen, er lang. Høyre-ordføreren sier saken i Forsand er noe de forholder seg passive til.

– Initiativet i Forsand og behandlingen i kommunestyret er ikke noe vi er innblandet i. Strand kommune forholder seg kun til vedtak som eventuelt fattes i saken. Jeg har tidligere sagt at vi er klare til å ta imot alle innbyggerne i Forsand dersom det skulle bli et utfall. Det står vi inne for, sier Irene Heng Lauvsnes til Sandnesposten.

Glad for konsesjon

Ordføreren sier at kommunen er godt fornøyde med at Boreal Sjø AS har fått konsesjon til privat fergedrift mellom Lauvvik og Oanes.

– Fortsatt fergeforbindelse er flott for våre innbyggere. Det gir innbyggerne i kommunen flere alternativer å velge mellom, sier ordføreren og tenker på Høgsfjord-sambandet og kommende forbindelse i Ryfast.

Selv benytter hun i dag både Høgsfjord-alternativet og fergen mellom Tau og Stavanger.

– Det kommer litt an på hvor jeg skal i distriktet. Den private driften over Høgsfjorden er noe vi ønsker velkommen. Det gir alternativer. Markedet og trafikkgrunnlaget vil på mange måter avgjøre grunnlaget for videre drift i årene som kommer, sier Heng Lauvsnes.

Informasjonsmøtet, som ble holdt i Lysefjordsenteret på Oanes, var godt besøkt. Invitasjonen hadde gått til alle i det grensejusterte området.

– Det er veldig positivt at så mange møter opp og viser interesse for veien videre. Dette er en fin anledning for Strand til å informere litt om kommunen, samt svare på spørsmål folk sitter inne med, sier ordføreren.

Møtet begynte med at representater fra de politiske partiene i Strand fikk si noen ord til den nye velgerskaren i salen. Kommunens administrasjon redegjorde også for sentrale spørsmål rundt kommunens økonomi og hvordan de planlegger for eldreomsorg, skole- og barnehageplasser og skoletransport.

Spørsmål om hvor høy eiendomsskatten er, og om innbyggerne i Forsand kan ta med seg kraftfondpengene fra Forsand til Strand, ble også løftet. Politikontakt Jostein Flatebø informerte også forsamlingen.

Spørsmål fra salen

En av innbyggerne som er berørt av grensejusteringen heter Kjersti Seldal. Hun stilte flere spørsmål til administrasjonen i sin kommende kommune. Barnehage og skoletjenestene er noe som opptar mange i Forsand.

– Hvordan har dere tenkt å gjøre dette med skoletransport?

– Transport blir automatisk regulert av forskriftene. Det ansvaret har fylkeskommunen. I dag har de avtale med Boreal. Så må vi i Strand og Forsand/Sandnes sørge for gode overgangsordninger på alle områder. Vi kan ikke gå i detaljer som ruteavganger og tidspunkt i dag, men dette er noe vi kommer tilbake, svarte administrasjonen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPØRSMÅL: Kjersti Seldal hadde flere spørsmål til administrasjonen i sin nye kommune. Foto: Frode Olsen

En annen innbygger lurte også på om det vil være mulig for innbyggerne i dagens Forsand å søke seg til aldershjem i nye Sandnes etter grensejusteringen.

– Det vil være fullt mulig for folk å søke seg til aldershjemmet i nye Sandnes selv om de geografisk tilhører Strand. Da vil nye Sandnes eller andre aktuelle kommuner vurdere kriteriene og innholdet i søknadene, lød svaret.

Informasjonsmøtet i Lysefjordsenteret blir ikke det siste. Irene Heng Lauvsnes forteller at Strand skal i samtaler med Forsand kommune 4. mars.

– På det møtet håper jeg at vi skal finne et tidspunkt for et nytt folkemøte. Vi satser på at et nytt informasjonsmøte vil finne sted en gang før sommeren. Intensjonen er da at både Forsand og Strand kommune skal informere innbyggerne, sier Heng Lauvsnes.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...