Leserbrev: – Vi må satse på de unge som våger å tenke nytt, kreativt og innovativt

UNGDOMSBEDRIFTER: – vi må satse på gründerne, skriver leder i Sandnes & Jæren Unge Høyre, Terje Hetland, i dette leserbrevet. Foto: Privat

Terje Hetland, leder for Sandnes & Jæren Unge Høyre, slår et slag for ungdomsbedrifter i dette leserbrevet.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 11.02.2017 kl 16:09

Hver dag i Norge ser vi forskjellene. Vi ser de som har en god og trygg jobb og som faktisk har mulighet til å få gå på jobb fem dager i uken og vet de har en plass å gå til. På den andre siden finner vi de arbeidsløse, de permitterte, de som har gått med i oljesluket. Da jeg gikk i tiende klasse så fikk jeg beskjed om å bli oljeingeniør! Dette var en sikker, god og trygg utdannelse, sa rådgiverne, og vi ser jo alle hvordan det gikk nå når vi står her i 2017. Fremtiden går fortere enn folk noen gang hadde forventet.

Norge trenger nye og bedre løsninger i næringslivet. Det blir mer og mer effektivisering, nyere teknologi og færre arbeidsplasser. Norge trenger gründerne og de som faktisk står på og utvikler fremtiden innen norsk næringsliv. Det har seg nemlig sånn at 25 prosent av yrkene som vi ungdommer skal ut i, ikke fins enda.

Har dere noen gang drømt om å få være med eller å starte en egen bedrift? Det har i alle fall jeg, og i fjor på denne tiden satt jeg som daglig leder for min egen ungdomsbedrift. Det er et år som bygger på prinsippene om å lære ved å gjøre. Det er praktisk undervisning på sitt aller beste.

I løpet av bare ett skoleår starter man, driver, og avvikler en elevbedrift eller ungdomsbedrift. Man får seg en mentor på laget fra lokalt næringsliv, og man jobber med ekte produkter, kunder, leverandører og penger.

I løpet av bare ett skoleår får elever og ungdomsbedrifter utviklet så utrolig mye som egentlig kan være bærekraftige bedrifter i fremtiden for Norge. Et lite problem er tilretteleggingen etter nedleggelse samt inntektsgrensen, som ikke er på mer enn 140 000 kroner. Det virke gjerne som et stort tall hvor man kan slippe å betale skatter og avgifter, men det er et lite tall om man virkelig skal få testet om det er noe bærekraftig, og noe som går an å bygge videre på. Det har seg nemlig sånn at hvis du overstiger de 140 000 kronene i inntektsgrense må du stenge ned bedriften på dagen og eventuelt opprette det som et AS.
Folket og Norge må satse på gründerne, vi må satse på de som tør å tenke utenfor boksen. Den unge generasjon tør å tenke nytt, tør å utforske, og tør å prøve og feile. Det er viktig at vi som politikere faktisk våger å gi disse sjansene og faktisk åpner opp de dørene for at de skal få prøve ut ideene sine best mulig når de har dette faget, samt få en best mulig overgang for å videreutvikle drømmene sine.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...