Vier pensjonsalderen til å hjelpe fattige

PÅ TUR: Åse Henryette Ohm Heskja er for tiden på tur til Afrika for å åpne et helt nytt sentert for kreftpasienter. Den tidligere operasjonssykepleieren ved SUS har over til også bidratt til at sykehuset Nordic Medical Centre i Ethiopia er fungerende. Hun har blant annet stått for å utdanne sykepleiere. Foto: Frode Olsen

Historien og dedikasjonen til Åse Henryette Ohm Heskja er utenom det ordinære. Etter 27 år som operasjonspleier ved SUS i Stavanger, rettet hun nesen mot Afrika og Etiopia.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Åse Henryette Ohm Heskja bor midt i Langgata. Flere ganger i året reiser hun til Etiopia for å utdanne operasjonssykepleiere til et sykehus hun har vært sterk bidragsyter til at fungerer. Som styremedlem den frivillige organisasjon Cancer Care Ethiopia (CCE) er hun også delaktig til at de fattige nå får en varm seng, mat og tak over hodet i forbindelse med kreftoperasjoner.

I lang tid har Åse Heskja og de andre frivillige i CCE jobbet for å reise et behandlingssenter med plass til 30 personer, fortrinnsvis kvinner og barn. Her skal det arbeide to sykepleiere. En kokk skal sørger for næringsrik mat og pleie.

– Den store åpningsfesten satt til 20 oktober. Vi håper på en stor dag med prominente gjester, men i Etiopia er ting ikke helt sikkert før dagen det faktisk skjer. Vi har fikk en 20 mål stor tomt rett utenfor Addis Abeba, og over litt tid fått bygget senteret. Det er takket vær innsamlede midler, noen til dels store gaver fra enkeltpersoner, at vi er kommet i mål, sier Åse Heskja.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SPLITTER NYTT: Den 20. oktober skal CCE åpne det nye tilbudet til de aller fattigste. Foto: Frode Olsen

De nye lokalene vil ha plass til 30 kreftpasienter. Her vil de få stell og etterbehandling etter operasjoner og annen kreftbehandling.

– Redder vi et barn, redder vi framtiden for foreldrene. Redder vi en kvinne, redder vi familien og redder vi en mann, har familien mulighet for inntekt og trygghet. Vi kan hjelpe de fattigste av de fattige fra landsbyer langt utenfor hovedstaden. De får mat, transport til sykehus, sårstell og smertebehandling. Det aller meste av pengene som brukes på CCE er innsamlede midler. For tiden sliter vi med å få inn midler. Vi har brukt en del år på bygging mens det har vært tidvis unntakstilstand i landet. Slikt tærer veldig på midlene, sier hun.

Nordic Medical Centre

I tillegg til behandlingssenteret for de fattige kreftpasientene, har Åse Heskja de senere årene vært med på oppbyggingen av sykehuset som heter Nordic Medical Centre.

– Det har vært meningsfullt å være med å bygge opp operasjonsavdelingen på et helt nytt sykehus. Ikke minst se at det hele fungerer. Dette med CCE og avdelingen for kreftpasientene, er et tillegg til mitt engasjement på sykehuset. CCE er tenkt å bli et senter for eventuelt forskning på kreft over tid. Kreft i Etiopia er svært underbehandlet, og synonymt med døden. Jeg har tapt mye av hjertet til dette kontrastfulle, kjærlige folket. Arbeidet har gitt meg mye, sier hun.

BEFARING: Det har vært fagfolk som har hatt overordnet ansvar for konstruksjonene. Her er en gruppe representanter fra CCE på befaring. Foto: Frode Olsen

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...