Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Vil aldri glemme Linda Henriksen

RØRT: Paul Henriksen var rørt over at elever ved Riska ungdomsskole ville gi overskuddet fra en elevbedrift til datteren Linda sitt minnefond. Foran fra venstre: Paul Henriksen og elev Daniel Pedersen Gjeitanger. 
Bak fra venstre: Sarah Kastmo, Adam Bruun Hunt, Vigdis Ravndal (lærer), Liv Breinberg Hansen, Alice Marita Birch og Margunn Therese Austlid. Foto: Trond Eirik Olsen

11 år etter at hun ble drept av et takras i Oslo, lever minnet om sandnesjenta Linda Henriksen videre. Minnefondet Linda Foundation har samlet inn nesten 1,5 mill. til nødhjelp for fattige i Kenya.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2018 kl 08:53

MINNEFOND: Sist fredag kunne far til Linda, Paul Henriksen, motta en gaveskjekk på i alt 8000 kroner fra sju 10.-klasseelever fra Riska ungdomskole. Det siste året har elevene gjennom en såkalt elevbedrift produsert såper, kluter og andre varer og tjenester. De ferdige varene har blitt solgt og loddet ut i nærmiljøet. Elevene som det siste året har jobbet med både ideer til og utforming av produktene, bestemte seg tidlig for at inntektene fra elevbedriften skulle gå til Linda Foundation på bakgrunn av arbeidet de har nedlagt for fattige i Afrika.

– Inntektene fra godhetskonserten i Sandnes gikk i år til Linda Foundation og det var da vi også ble interessert. Det er flott å kunne bidra på denne måten. Samtidig har det gitt oss et godt innblikk i hvordan det er å drive forretning, sier økonomiansvarlig Liv Breinborg Hansen i elevbedriften.

Første gang

Paul Henriksen er overveldet over at en skoleklasse vil donere penger til minnefondet og lover at pengene skal brukes til prosjekt som er helt i Lindas ånd. Han uttrykker også stor glede over at minnefondet fremdeles får god støtte i nærmiljøet og at yngre mennesker engasjerer seg.

– Vi mottar hele veien mange gaver fra private og ulike firma, men dette er første gangen skoleelever bidrar gjennom et elevprosjekt. Jeg er imponert over elevene. Pengene skal gå til vanntaker på skoler i Kenya. 8000 kroner er gjerne ikke så mye i norsk sammenheng, men i Afrika utgjør summen mye. Vi snakker her om områder der vann er mangelvare og at dette er tilgjengelig på skolene gjør også at flere elever møter på skolen. Dette har igjen innvirkning på at de får bedre karakterer og økte muligheter i framtiden, sier han.

Ikke bitter

Linda Henriksen, som også jobbet på Sandnes Læringssenter, var selv svært engasjert i hjelpearbeid da hun uten forvarsel ble drept av et takras i Trondheimsveien i Oslo i januar 2007. Sandnesjenta, som da var 31 år, var på vei til et jobbintervju i Kirkens nødhjelp da deler av en falleferdig bygning løsnet. Linda ble begravd i murstein og døde senere på sykehuset av skadene.

– Linda hadde tenkt å verve seg til hjelpearbeid med palestinske barn i Gaza da hun ble drept, og dette sier også mye om henne som person. På tross av lærerutdannelse og at hun tok en master i psykologi ved NTNU, var det hjelpearbeid hun helst ville drive med. Hun brente for å hjelpe andre, enten det var snakk om jobb eller fritid, sier Paul Henriksen.

På tross av lang kamp med rettssaker der gårdeierne til slutt ble frikjent i forhold til ansvar for ikke å ha sikret en falleferdig bygning godt nok, føler Paul Henriksen i dag ikke noen bitterhet mot det som må betegnes som et helt unødvendig dødsfall.

– Vi har lagt dette bak oss og Linda lever på mange måter videre gjennom minnefondet som jeg og kona mi Bjørg driver. Minst en gang i året bruker vi egne midler og reiser for å se på hvordan pengene fra fondet blir brukt. Å hjelpe andre er den beste måten vi kan hedre minnet hennes på, sier han.

Hjelp til selvhjelp

Linda Foundation kom i stand like etter ulykken. Flere venner av Linda tok til orde for å opprette et minnefond i hennes navn, og i samarbeid med de pårørende ble det bestemt at man skulle støtte ARO Development Center på landsbygda i Kisumu-distriktet sør-vest i Kenya. Valget var ikke tilfeldig.

– Linda hadde vært på besøk på ARO i sine friperioder mens hun var engasjert av Arc Aid og Care International som hjelpearbeider i flyktningeleiren Dadab nord-øst i Kenya. Linda var svært begeistret for måten hjelpearbeidet ble utført på ved ARO-senteret. Det være seg både for naturen og for folket der. Tanken her var at «du skal ikke gjøre for andre det de kan klare selv». Det blir stilt klare krav til brukerne om at de selv skal gjøre det de er i stand til for å bedre sin egen situasjon, sier Paul Henriksen.

– Ville vært stolt

ARO-senteret, som ligger på landsbygda i et av Kenyas fattigste områder, drives først og fremst av landsbyens egne innbyggere. I tillegg har engasjerte frivillige fra Norge vært stasjonert ved senteret i kortere og lengre perioder og deltatt i arbeidet med de forskjellige programmene som foregår der. Fram til i dag har midlene fra fondet blitt brukt på alt fra solcellepanel til kyllingproduksjon, støtte til barneprogram for foreldreløse, desinfisering og støping av gulv til blinde familier for å bedre hygieneforhold til ulike jordbruksprosjekter og HIV/Aids-opplysning.

Fondet har også hatt et nært samarbeid med en lokal Micro Finance-gruppe som yter smålån til ulike investeringer. I tillegg til dette, kommer også byggingen av Linda Village som består av tre hus med seks utleieleiligheter. Disse benyttes av frivillige hjelpearbeidere og besøkende som ønsker et innblikk i hvordan livet er på den afrikanske landsbygda.

– Det er fantastisk å reise ned og se resultatene av arbeidet. Jeg føler meg sikker på at Linda ville vært stolt av alt vi har fått til, sier Paul Henriksen.

Han legger samtidig til at han aldri hadde trodd at minnefondet skulle bestå så lenge som det har gjort.

– Vi bestemte oss tidlig for at vi ikke skulle gå inn i langvarige prosjekter som overskred to til tre år. Det har vi også holdt oss til, og vi kommer også til å kjøre denne linjen framover. I alle fall til potten blir tom, men så langt er det ingen ting som tyder på at givergleden skal stoppe, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...