Vil bygge småhus for rusavhengige i LNF-områder

TENKE NYTT: Leder i utvalg for helse- og sosialtjenester, Annelin Tangen (Ap), mener kommunen bør tenke i nye baner og finne egnet areal for småhus for rusavhengigen i LNF-områder. Foto: Trond Eirik Olsen

Leder Annelin Tangen (Ap) i Utvalg for helse- og sosialtjenester mener problemene med å bygge småhus for vanskeligstilte i etablerte boligområder gjør at kommunen må se på alternative løsninger.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

BOSTEDSLØSE: Sandnes kommune har de siste årene halvert tallet på bostedsløse, men har fortsatt store utfordringer i forhold til bygging av småhus for rusavhengige.

De siste årene har flere forsøk på å få på plass småhus i etablerte boligområder i Sandnes strandet eller møtt stor motstand i nabolaget. Sandnesposten skrev i januar i fjor om planene om fire småhus for rusavhengige på Stokkastø på Lura, som ble møtt med store protester fra naboer som fryktet negative ringvirkninger i forhold til bråk og uro. I fjor ble også planene om bygging av fire småhus på Vatne/Dybingen redusert til bygging av tre småhus.

– Det er flere eksempler på at det er vanskelig å få til bygging av småhus i boligområder. Det er mye som skal tilpasses i forhold til skjerming og det er utfordrende å finne områder som er egnet. Samtidig er det stort behov for å få flere småhus på plass og skal vi få fortgang i prosessen må vi se etter andre løsninger, sier Tangen.

Få klarlagt areal

Tangen mener en av løsningene fremover blir å se på muligheten for å få bygge småhus i LNF-områder.

– Skal vi få fortgang i prosessen må vi se på andre muligheter og det å bygge i grønnere områder kan være en løsning. Småhusene tar liten plass og vil neppe utgjøre noe stort innslag i omgivelsene. Det bør være nok areal i kommunen å ta av, sier hun.

Tangen har ingen klar formening om i hvilke geografiske områder småhusene kan etableres i, men ønsker at kommunen ser nærmere på og kartlegger aktuelle arealer.

– Skal vi få dette til i LNF-områder må vi selvsagt gå i dialog med fylkesmannen for å få dispensasjon, men jeg ser ikke noen hindringer for dette. Det viktigste nå vil være å få kartlagt arealer og få dette inn i kommuneplanen, sier hun.

Gunstig med avskjerming

Tangen ser ingen problemer med å bygge småhusene i avskjermede områder.

– Vi har flere rapporter som tilsier at det er mest gunstig å bygge småhusene i avskjermede områder. Brukerne har ulike behov og for mange av dem er den beste løsningen å bo avskjermet. Det vil uansett bli god oppfølging av kommunen, sier hun.

Utvalg for helse- og sosialtjenester får neste uke en orienteringssak om bostedsløshet i kommunen på bordet. Her er behovet for flere småhus et av punktene som er listet opp i forhold til å få tallet på bostedsløse med rusproblemer ytterligere ned. I dag er det ingen bostedsløse familier i kommunen. Ferske tall fra NAV viser at de i november 2017 hadde kontakt med 50 bostedsløse brukere fordelt på 37 menn og 13 kvinner. 12 personer er under 25 år. Av de 50 bor 24 midlertidig hos venner/famile eller institusjon/fengsel. De resterende bor i midlertidige botilbud som hospits.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...