Vil donere sin egen sjøtomt til kulturlivet

KULTURSCENE: Kjetil Detroit Kristensen drømmer om en kulturscene langs sjøkanten på Lura. Han er villig til å donere sin egen tomt for å få drømmen realisert. Foto: Aslak Ravndal

Kjetil Detroit Kristensen har opprettet en ny kunsthall i Sandnes kommune.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

KUNST: I løpet av de siste seks ukene har Kjetil Detroit Kristensen hatt et arbeidsopphold som Sandnes kommunes gjestekunstner ved AiR Sandnes, et program med over 400 søkere årlig. Her har han jobbet med videreutvikling av sin egen kunsthall, "Detroit Kunsthalle", og sett på mulighetene som prosjektet byr på.

– "Detroit Kunsthalle" er fysisk forankret på en arvet sjøtomt ved Lurahammeren, nord for Rissebærstraen, rett ved gamle Gilde slakteri. Her planlegger jeg å vise kultur i sommerhalvåret. Målet er å skape temporære kunst- og kulturprosjekter som utstillinger, forestillinger og konserter langs sjøkanten i Gandsfjorden, forteller Kristensen.

"Detroit Kunsthalle" var hans masteroppgave da han tidligere i år gikk ut fra det nyopprettede og spesialiserte masterprogrammet i kunst og offentlige rom ved Kunsthøgskolen i Oslo.

– Det er en kunsthall uten vegger. Her tilbyr jeg kommunen en fin tomt med mange muligheter, sier den ivrige kunstneren.

– Hvor kommer navnet fra?

– Navnet springer direkte ut fra en sammenlignelse jeg noterte meg under den oljerelaterte krisen som nylig herjet i regionen. Å kalle den rikeste regionen i det rikeste demokratiet i verden for det nye Detroit, fikk jeg ikke helt til å gå opp. Selv om det åpenbart er mye som er overførbart i sammenligningen, særlig med tanke på å satse for mye på ett kort, i vårt tilfelle oljen. Sammenligningen skurret, men også på en god måte, så det måtte jo bare bli "Detroit Kunsthalle", sier Kristensen.

SJØTOMT: Utsikten fra tomten som Kristensen arvet av besteforeldrene. Den ligger helt på grensen til Stavanger kommune. Foto: Aslak Ravndal

Vil jobbe der

Parallelt med planene for sjøtomta på Lurahammeren bruker kunstneren også kunsthallen som en nomadisk plattform som han selv kaller det, for å arbeide med kunst og det offentlige rom. Under sitt opphold i Sandnes har han reist og holdt presentasjoner av prosjektet ved Bergen Arkitektskole, Kunstakademiet i Trondheim, Kunstakademiet i Tromsø og Kunstskolen i Rogaland.

– Jeg skal være ærlig på at dette ikke bare handler om å gi brød og sirkus til medborgerne. Jeg ønsker å bygge en arbeidsplass der jeg som billedkunstner selv kunne tenke meg å være ansatt. Da er det viktig å benytte de mulighetene som finnes for å presentere "Detroit Kunsthalle" og møte potensielle framtidige aktører, selv om det jo også føltes litt ubekvemt å ta syv forskjellige fly på en uke for å snakke om noe som for enkelte kan oppfattes som et luftslott, sier Kristensen.

Han velger likevel å kaste sin egen sjøtomt og noen velutdannede årsverk i potten, og håpe på det beste.

– Det verste som kan skje er at alt går ad undas, men det sies jo at det blir god kunst av lidelse, så dette ser jeg på som en vinn-vinn-situasjon for Sandnes kommune, sier han.

Stasjon K

Som tidligere nevnt har Kristensen vært gjestekunstner ved programmet AiR Sandnes de siste seks ukene. Det er et samarbeid mellom Sandnes kommune og Rogaland fylkeskommune hvor kunstnere får tilgang til et kostnadsfritt studio og leilighet i byen. Studioet ligger i samme bygning som flere andre kunstnerverksteder på Stasjon K.

– Stasjon K, med deres kunstnere og beliggenhet, har vært et enestående utgangspunkt for å gjenoppdage Sandnes og byens potensial etter 15 år borte fra regionen. Det representerer et unikt arbeidsfellesskap som gjenspeiler temperaturen i byen når det kommer til kunst. Det har vært en ære å få være en del av dette i løpet av denne korte perioden, sier Kristensen.

KUNSTHALL: I en garasje på Stasjon K har kunstneren jobbet med det han selv kaller et potensielt univers ved Gandsfjorden. Foto: Aslak Ravndal

Trenger pengestøtte

For å kunne realisere "Detroit Kunsthalle" er han avhengig av støtte. Han har allerede søkt om dette fra Kulturrådet, og han kommer også til å søke om støtte fra Sandnes kommune på nyåret for å sette i gang aktiviteter ved Lurahammeren allerede til våren. Det er hvert fall drømmen.

– Dette er et unikt tilskudd ikke bare for kunstscenen i Sandnes, men også i nasjonal målestokk. Det at det er skapt nedenfra og opp, og ikke ovenfra og ned, gjør noe med energien på en god måte. Du er løsrevet fra de hindringene som normalt ligger i et klassisk utsmykningsoppdrag, sier Kristensen.

I en garasje på Stasjon K har han laget et lite utdrag av det han selv kaller et potensielt univers langs strandlinjen i Gandsfjorden. Sjøtomta på Lura er ikke stor, og han drømmer om å samarbeide med kommunen om å koble den sammen med grøntarealet som ligger nedover mot Rissebærstraen.

– Det er store muligheter for å lage en kulturscene i fantastiske omgivelser. Jeg har mange tanker og ideer om hva jeg vil, men i første omgang tenker jeg på temporære utstillinger, forestillinger og konserter. Så får det heller balle på seg etter hvert, sier kunstneren entusiastisk.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...