Vil flytte Strandgata-hus på sjøen

VIL FLYTTE HUS: Frp-politikerne Mangor Malmin og Inger Lise Erga ønsker å fylle ut en del av Gandsfjorden for å flytte den gamle bebyggelsen fra Strandgata, slik at Bussveien kan anlegges uten at syklister må dele veibane med bussene. Foto: Andreas Kydland

Frp-politikerne Mangor Malmin og Inger Lise Erga vil flytte de eldre Strandgata-husene for å gi bussveien mer enn elleve meters veibredde.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

– Om vi kunne fylt ut litt i sjøkanten og flyttet de gamle, historiske Strandgata-byggeme kunne vi fått til en fullverdig bussveitrasé. Da kan vi også samle gamle Sandnes på ett sted, sier Frp-politikerne Mangor Malmin og Inger Lise Erga.

Som kjent skal bussveien gå gjennom Strandgata på sin vei fra Stavangerveien inn mot sentrum. Da bystyret vedtok forprosjektet for detaljregulering av bussveien fra Kvadrat til Sandnes sentrum 19. juni ble det heftig debattert hva som vil være den beste løsningen for busser, syklende og gående gjennom Strandgata.

Vegvesenets foretrukne alternativ med elleve meters veibredde betyr at syklister må dele veibanen med bussene gjennom en strekning på 470 meter. Elleve meters veibredde betyr også at elleve hus må rives eller flyttes.

– Historisk miljø

Og nettopp flyttes mener Frp-politikerne Malmin og Erga vil være en god idé.

– Vi mener det bør sees på muligheten for å fylle ut i fjorden, flytte de gamle verneverdige husene og få bussveien skikkelig gjennom Strandgata. Faktisk kunne vi fått til et godt, historisk miljø her ute med gammel sandneshistorie. Kanskje kunne det vært restauranter og annet kjekt i noen av de gamle byggene. Dessuten skal bussveien tilrettelegges for konvertering til bybane. Men i Strandgata vil det ikke være mulig å omgjøre bussveien til bybane. Altså vil det trolig ikke gå bybane gjennom Sandnes fordi en halvveis løsning ble vedtatt, sier Malmin.

Han og Erga frykter Vegvesenet har forhastet seg med Strandgata for å få prosjektet framover, uten at alle muligheter er godt nok belyst.

– Bussveien skal gå her i lang, lang tid. Da er det viktig at jobben gjøres skikkelig, mener Erga.

– Halvveisløsning

Malmin mener kostnadene knyttet til å fylle ut fjorden og flytte flere av de gamle, historiske bygningene vil være forsvarlige.

– Se bare på hvor mye ekstra som har blitt bevilget for å få bussveien med full bredde fram flere steder i Stavanger-området. Hvorfor skal vi finne oss i en halvveisløsning gjennom Strandgata i Sandnes, spør han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GAMLE SANDNES: Kan et utfylt område i Gandsfjorden huse den eldre sandnesbebyggelsen? Foto: Andreas Kydland

– Ingenting er avgjort

Prosjektleder Matthew Millington i Statens Vegvesen forteller at vedtaket som er gjort i bystyret gjelder for forprosjektet til Bussveien mellom Kvadrat og Ruten.

– Vedtaket gir oss klare føringer for veien videre, men ingenting er endelig bestemt før reguleringsplanen også er vedtatt, sannsynligvis i 2018. Statens vegvesen anbefalte en trasébredde på elleve meter fordi vi vurderer dette som den beste helhetlige løsningen. Et bredere tverrsnitt hadde gitt for store negative konsekvenser for dagens kulturhistoriske miljø. Vegvesenet har også, med bakgrunn i visualisering av alle ulike tverrsnitt, fått nokså klare signaler fra kulturmyndighetene på at elleve meter er det meste som kan tåles av veiutvidelse. Det er på grunn av at området er et såkalt NB-område for kulturvern.

Han forklarer også hvorfor det ikke tilrettelegges for framtidig konvertering til bybane i Strandgata nord og Elvegata.

– Når vi bygger Bussveien flytter vi eksisterende ledninger og rør under bakken slik at en eventuell senere konvertering til bybane blir lettere. I deler av Strandgata ser vi at dette blir svært kostbart på grunn av gatens karakter og historiske verdier. I Elvegata har vi en vannkulvert som må skiftes ut dersom det blir en bybane. Gitt en stor usikkerhet om, hvis og når en konvertering til bybane skjer, har vi og Rogaland Fylkeskommune blitt enige om å utsette rydding av rør og kabler under bakken i Strandgata og Elvegata i denne fasen. Det er likevel ikke umulig at jobben kan gjøres senere dersom behovet oppstår.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...