Vil gravlegge høyspentledninger gjennom boligfelt

HØYSPENTMASTER: Her på Vagletjørn på toppen av Bogafjell er det ikke langt fra boligbebyggelse til mastene. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Støy, stråleskepsis og areal er tre gode grunner til å begrave høyspentledninger gjennom boligfelt en gang for alle, mener Høyres Guttorm Stangeland.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Gjennom flere bydeler og boligområder går det fortsatt ledninger fra høyspentmast til høyspentmast. Dette håper Guttorm Stangerland (H), som er leder av Bogafjell bydelsutvalg, kan endres i framtiden.

– Jeg mener det er en naturlig tanke å få dette vekk. Høyspentmaster og -ledninger hører ikke hjemme i bomiljøer, sier Stangeland.

Han viser til Sandved hvor det i mange år har vært kjempet for å få bort høyspentmastene og heller legge dem i kabel. Dette har blitt en realitet som følge av et spleiselag mellom kommunen og boligutbyggere.

– På Sandved har det vært en lang kamp om å få lagt høyspentlinje i bakken. Dette er et prosjekt hvor flere aktører har samarbeidet, men det har tatt tid. Jeg tror tiden er inne for å få dette til å bli en regel i Sandnes. Høyspent beslaglegger areal og er visuelt stygt. Mange steder er høyspent relativt nærme bebyggelse, og jeg antar ulike regler har vært gjeldende med tanke på sikkerhetssone og strålingssone. I Sandnes fortsetter vi å bygge nye boligområder nær høyspent, og jeg tror tiden er inne for en samtidig nedleggelse i bakken. Gamle linjer som det forsøkes ny konsesjon for bør vurderes alternative traseer eller legges i bakken. Det er relativt korte strekk det er snakk om i forhold til hvor strømmen kommer fra, sier Stangeland.

– Grav ned

Derfor vil han i neste møte i Bogafjell bydelsutvalg fremme forslag om at det ikke lenger legges høyspent i luftlinje gjennom boligfelt.

– Bogafjell hadde 7222 innbyggere per 1. januar i år. Bydelen består for det meste av barnefamilier. Grunnet nærhet til to trafostasjoner er det mange strekk med høyspentlinjer som går gjennom bydelen. Noen av disse linjene er bygget på 50-tallet. Høyspentgatene beslaglegger areal som kan brukes til friområder og bebyggelse, heter det i forslaget Stangeland kommer til å fremme.

Han legger til at det ofte oppstår støy/fresing ved flere av mastene, og at mange er bekymret for stråling og sikkerhet ved eventuelt nedfall av ledninger.

Derfor mener Stangeland tiden er overmoden for å gjøre som på Sandved. Grav ned høyspentlinjene.

– Sandnes kommune bør jobbe for at det ikke legges høyspent i luftlinje gjennom boligfelt. Sandnes kommune bør også ved utbygging av nye boligfelt prosjektere med en samtidig nedlegging av høyspent i bakken. Gamle høyspentlinjer som går gjennom tettbebyggelse og som det søkes om fornyet konsesjon for, bør vurderes lagt i bakken, sier Stangeland.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL GRAVE NED: Bydelsutvalgsleder Guttorm Stangeland (H) på Bogafjell mener Sandnes bør gå inn for å bli en foregangskommunen når det kommer til å gå bort fra høyspentmaster gjennom eller tett på boligområder. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Foregangskommune

Bydelsutvalgslederen mener Sandnes bør gå inn for å bli en foregangskommune når det kommer til å gå bort fra høyspentmaster og -ledninger tett på og gjennom boligområder.

– Målet er å få inn som en del av Sandnes' kommuneplan at Sandnes skal være en foregangskommune når det kommer til å legge høyspent i bakken i tettbebygde strøk.

– Å legge kabler i bakken er vel en kostbar affære?

– Ja, og NVE har pålagt Lyse og de som bygger at når det søkes om konsesjoner til nye strekk, skal det gjøres på rimeligste måte. Det er ikke kutyme å legge under bakken, og dersom noe ryker er det dyrere og mer omfattende å fikse det som er lagt i kabler under bakken. Men er det noe vi kan, så er det nettopp å ting under bakken. På Bogafjell er det ikke snakk om et veldig langt strekk med høyspentmaster ved boligområder, sier han.

Stangeland stiller også spørsmål ved om det i framtiden skal gis tommel opp for fornyelse av konsesjoner på høyspentmaster som er bygget etter gamle regler og bestemmelser, dersom disse klart bryter med dagens.

– Vi har mye gammelt etter gamle regler som ikke ville vært godkjent etter dagens regelverk. Når det søkes om fornyelse av konsesjoner, mener jeg vi skal kunne sette foten ned og si «få det i bakken», sier Stangeland.

Forslaget legges fram i Bogafjell bydelsutvalg 5. september.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...