– Vil heller være en bydel i Stavanger

Forsand-politiker med kraftsalve

BYDEL I STAVANGER: Ole Tom Guse har før en sammenslåing med Sandnes, mer lyst at Forsand blir en bydel i Stavanger. Her er den tidligere ordføreren avbildet under debatten med Pål Morten Borgli. Foto: Frode Olsen

Tidligere ordfører i Forsand, Ole Tom Guse, var ikke nådig da han omtalte den mulige kommunesammenslåingen med Sandnes. I den politiske debatten på Melkebaren i Sandnes, ga han klart uttrykk for hva han mener det beste ville vært for sin egen kommune.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 03.01.2017 kl 22:40

Varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli (Frp), møtte tidligere ordfører i Forsand, Ole Tom Guse (Krf), til politisk debatt tirsdag kveld. Det skjedde ikke uten dramatikk.

Les også: Forsand-ordfører vil til Sandnes

Det er ingen hemmelighet at Forsand-politikeren er motstander av en kommunesammenslåing med Sandnes, og under debatten ga han klart uttrykk for at de andre alternativene vil gagne Forsand langt bedre. Stavanger var ett av dem.

– Sammenlignet med Sandnes-alternativet vil jeg heller at Forsand skal være en bydel i Stavanger. Det handler om lokaldemokratiet. Jeg må eventuelt reise i 50 minutter for å komme til et politisk gruppemøte i Sandnes. Avstandene er for store. Jeg tror Forsand vil få liten innflytelse i den daglige politikken. Med Ryfast vil Forsand-innbyggerne bruke kortere tid til Stavanger, sier Guse.

Pål Morten Borgli reagerte på utsagnet.

– Jeg er relativt sikker på at denne uttalelsen vil bli sett på som en stor provokasjon av mange i Forsand, kontrer Borgli.

Høgsfjorden

På tross av at Guse selv er for videre drift av fergesambandet, mener politikeren at opprettholdelse av fergeforbindelsen på Høgsfjorden ikke er verdt en sammenslåing med Sandnes kommune. Han tror langt mer på en sammenslåing med Strand og Hjelmeland.

– Vi ønsker å drive fergesambandet videre uavhengig av hvem vi blir slått sammen med. Det er fullt mulig å drifte dette privat. Spesielt hvis det blir en sammenslåing med Strand og Hjelmeland. I dag bruker jeg 14 minutter til Jørpeland. Vi har allerede et tett samarbeid med både Strand og Hjelmeland. Jeg tenker blant annet på PPT-tjenester, jordmor IT og lignende. Per i dag samarbeider vi lite med Sandnes, sier Guse.

Les også: Forsand er lunken til drahjelp

Ole Tom Guse lot seg ikke vippe av pinnen over at hensikten med den nye kommunereformen er å bygge sterkere og mer slagkraftige kommuner som enklere vil kunne behandle velferdstjenestene.

– Når man tar befolkningsveksten i betraktning vil trioen Strand, Hjelmeland og Forsand ligge innenfor de 15.000 innbyggerne regjeringen har satt som en slags minimumsstørrelse. Det tallet er heller ikke ufravikelig, sier Guse.

Den tidligere Forsand-ordføreren la til at han likevel har tro på at partene skal få til et godt samarbeid dersom regjeringen godkjenner avtalen de to kommunene allerede har inngått.

– Hvis sammenslåing med Sandnes blir faktum så er jeg sikker på at vi skal jobbe godt for å skape en slagkraftig kommune, sier Guse.

Felles utvikling

Pål Morten Borgli snakket på sin side om hvor lite avstandene i kommunegrensene kommer til å bety i fremtiden. Varaordføreren pratet også varmt om de gode relasjonene, og om hvor hardt Sandnes kommune skal være med å presse på for at fergesambandet på Høgsfjorden skal opprettholdes. Samtidig argumenterte Pål Morten Borgli for felles utvikling.

– Jeg ser på sammenslåingen som spennende på flere områder. Det gjelder for både næring, friluft og utvikling av turisme. Jeg er også rimelig sikker på at regjeringen vil unne oss videre drift av fergesambandet. Samtidig er jeg relativt sikker på at fylkesmann, Magnhild Meltveit Kleppa, kommer til å gå på en liten smell i og med at hun mener det er mer naturlig for Forsand å slå seg sammen med Strand. Avtalen med Forsand tror jeg regjeringen vil verdsette, sier Borgli.

Rask avgjørelse

Begge politikerne var skjønt enige om at en avgjørelse vil komme på vårparten.

– Signalene fra Oslo er at det jobbes godt og raskt med den nye kommunereformen. Intensjonen er jo også å unngå eventuelle tvangsekteskap. Forsand og Sandnes har i fellesskap jobbet frem noe til gunst for alle. Det tror jeg regjeringen merker, sier Borgli.

Ole Tom Guse er enig med Borgli at avgjørelsen vil fattes ganske raskt.

– Arbeiderpartiet kommer nok til å bruke valgkampen på å snakke ned den sittende regjeringens eventuelle tvangssammenslåinger. Posisjonspartiene ønsker nok ikke å gå til høstens valg med hete diskusjoner rundt den nye kommunereformen rundt nakken, sier Guse.

I februar skal det igjen holdes politisk diskusjon på Melkebaren. Da er det de to gruppelederne, Annelin Tangen (Ap) og Thor Magne Seland (H), som får spotlightene i ansiktet. Skal vi bedømme ut fra oppmøtet til årets første debatt, har Melkebaren funnet et konsept folk ønsker.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...