Vil lære hvor skoen trykker fra elevene

SNAKKET OM SKOLEPRESS: Fylkesvaraordfører Marianne Chesak (til venstre), Torstein Tvedt Solberg fra utdannings- og forskningskomiteen på stortinget møtte torsdag Susann Berthelsen, Aicha Nordli, Ida Pollestad Brunes, Helle Seim og Matias Perez fra elevrådet ved Vågen videregående skole. Elevene benyttet anledningen til å fortelle om hvordan press fra skolen og samfunnet preger skolehverdagen deres. Foto: Andreas Dirdal Kydland

Karakterpress, prøver, prøver og enda flere prøver er bare noe av det som gjør skolehverdagen stressende for mange.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Torsdag fikk elevrådet ved Vågen videregående skole anledning til å fortelle om hvordan de selv opplever press og stress i skolehverdagen overfor noen av de som kan påvirke.

– Dette er første gang vi besøker en skole på denne måten for å snakke med elevene selv om hvor de føler skoen trykker i hverdagen, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap). Han besøkte Vågen videregående skole sammen med Marianne Chesak som er fylkesvaraordfører.

På skolen møtte de Susann Berthelsen, Matias Perez, Ida Pollestad Brunes, Aicha Nordli og Helle Seim fra elevrådet som representerer elevene ved skolen.

På agendaen sto psykisk helse, trivsel og press blant dagens skoleelever.

Elevene fra elevrådet tok opp flere ting de mener er med på å påvirke dagens elevers psykiske helse i skolehverdagen. Prøver, karakterpress og mye pensum er bare noe av det elevene mener er med på å gjøre skolehverdagen stadig mer stressende.

– Ofte opplever vi at flere prøver kommer nesten samtidig, gjerne flere på én og samme dag, sier Susann Berthelsen.

Hun får støtte av elevrådsleder Ida Pollestad Brunes.

– Mange prøver på én gang fører til mye stress for oss elever, sier hun.

Frafall

Pollestad Brunes er også medlem av Sandnes unge bystyre som tidligere har satt nettopp psykisk helse blant unge på dagsordenen.

Under møtet med Tvedt Solberg, som er medlem av utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, og fylkesvaraordfører Marianne Chesak fortalte elevene at de ved skolen får tilbud om stressmestring.

– Ved Vågen vgs. er karaktersnittet for å komme inn noe høyere enn gjennomsnittet, mens andelen elever som gjennomfører den videregående skolen er noe lavere enn gjennomsnittet. Vi ønsker å finne ut hvorfor det er slik og få flest mulig til å gjennomføre den videregående skolegangen, sier Chesak.

– Vi får påvirke

Og elevene selv er glad for muligheten til å fortelle noen av dem som kan påvirke den videregående skolen hvordan de selv opplever skolehverdagen.

– Det er kult at vi får muligheten til å påvirke mer enn bare hva som skal være på hornene i kantinen. Politikerne har selv gått på skolen, men det er mange år siden. Så vi setter pris at de vil snakke med oss elever direkte, sier Pollestad Brunes.

– Som ung er det vanskelig å bli hørt. Mange voksne bagatelliserer oss, og vi får raskt stempel på oss som klageungdom, sier Matias Perez.

– Hva forventer dere at politikerne tar med seg av det dere har fått fortelle dem?

– Ingenting, tror jeg dessverre. Det er de som bestemmer, og jeg tror dessverre ikke våre meninger spiller noen særlig stor rolle til eller fra, sier Perez.

– Jeg håper de tar med seg litt av den frustrasjonen vi føler. De har i hvert fall tatt seg tid til å møte oss, og jeg tror de har et formål, sier en litt mer optimistisk Pollestad Brunes.

– Den nye folkesykdommen

Fylkesvaraordfører Chesak sier at de tar med seg elevenes tanker og innspill til opplæringsutvalget i fylkeskommunen.

– Vi har ikke funnet svaret på hvordan vi skal få flere gjennom den videregående skolen, men vi prøver alle innfallsvinkler. Passer kartet med terrenget? Hvem er det vi ikke ser, spør hun.

Tvedt Solberg mener det er viktig at politikerne forstår alvoret av presset ungdommene beskriver.

– Forventningspresset er den nye folkesykdommen. Det må vi forstå, sier han.

– Én av fire fullfører ikke den videregående skolen. Og selv om det har vært slik i 30 år, er det ikke bra. Vi tar med oss det elevrådet ved Vågen vgs. har snakket om i dag, sier Chesak.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...