Vitenfabrikken venter over 3.500 gjester i løpet av uken

BÅNN GASS: Det blir gass-show i Vitenfabrikken hver dag gjennom hele vinterferien. Foto: Harald Pettersen / AP Statoil

Vinterferien er høysesong for Vitenfabrikken. Allerede forrige uke kunne de merke publikumstrøkket fra østlendinger på ferie.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

FERIE: Vinterferien er en av de travleste ukene i året hos Vitenfabrikken.

– Den er viktig for oss. Vi legger opp til et stort program. Det blir alt fra masse filmer og visninger til planetariet, som er en av de største attraksjonene her, sier markedssjef Elin Ravndal Bell.

Les også: Dette skjer i vinterferien

I tillegg blir det forskjellige show og publikumsaktiviteter.

– Folk skal få lage noe de kan ta med seg hjem. En dag kan det være miniroboter, en annen dag sykkelstempler og sykkelklokker. Det blir noe nytt hver dag, sier Ravndal Bell.

Satser på ungdom

I tillegg skal en gruppe som historisk ikke har hatt så veldig godt tilbud i vinterferien få mer å gjøre på. Hver dag blir det en rekke gratis makerspace-aktiviteter for ungdom mellom 13 og 20.

– Makerspace-bevegelsen er noe som startet i Amerika, men som nå har kommet hit for fullt med interessen for 3D-printing og teknologiske verktøy, ivrer Ravndal Bell.

Vitenfabrikken prøver å koble sin Makerspace til Sandnes som industriby og gründerby, og har fått støtte fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). De kan derfor tilby ungdommene gratis kurs i 3D-printing, t-skjortetrykk, bruk av laserkutter, og støping.
– De kan støpe egne figurer hver eneste dag, sier Ravndal Bell.

Det er første gang Vitenfabrikken legger til rette vinterferieaktiviteter spesifikt for denne gruppen.

– Det er et spennende tilbud for de som ikke synes det er så kjekt å henge på fotballbanen eller på kjøpesenteret, sier Ravndal Bell.

Planetsurfing

Selv har Ravndal Bell et varmt hjerte for Vitenfabrikkens planetarium.

– Det er denne «kulen» hvor du kan reise ut i verdensrommet med stjernevisning og planetsurfing. Planetariet er unikt, ikke minst planetsurfingen. Ungene får selv velge hvilke planeter de vil reise til, og så drar vi dit. Det er ikke noe de kan oppleve på ipad’en hjemme. Og så har vi forskjellige formidlere hver eneste gang, slik at hver eneste forestilling blir forskjellig.

Planetariet er inkludert i inngangsbilletten, men en må skaffe billetter i resepsjonen. Alle SFO’ene i byen har også fått tilbud. både om turer i planetariet og andre show, men disse får egne visninger.

Ravndal Bell håper også at flere vil oppdage mesaninen i Vitenfabrikken.

– Der har vi fått en ny attraksjon som heter «human graph». Du skal bevege deg og lage din egen menneskelige graf. Du må bevege deg i et visst tempo, og etter hvert slår konkurranseinstinktet inn hos de fleste. Dessuten har vi jo modelljernbanen av Sandnes stasjon. Den er spennende, kanskje spesielt for foreldre og besteforeldre som vil kjenne seg godt igjen, sier hun.

Økende turisme

Men forrige uke var det kanskje ikke alle som var like godt kjente med lokalgeografien. Da hadde nemlig Østlandet vinterferie. Det var noe de merket godt på Vitenfabrikken, hvor pågangen av besøkende var stor.

– Vi ser at det er flere og flere som kommer reisende. Vi jobber sammen med andre aktører for å styrke Rogaland og Sandnes/Stavanger som destinasjon for ferie nummer to og tre, sier Ravndal Bell.

Hun regner med at rundt 3.500 besøkende vil ha vært innom før ferien er omme, men mye avhenger av været.

– Er det strålende sol, reiser folk gjerne på fjellet. For oss er perfekt museumsvær når det er grått og trist, sier Ravndal Bell.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...