Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Walther feirer 25 år som Natteravn

BASEN: Walther Hakkebo utenfor Natteravnenes base hos Frivilligsentralen i Eidsvollsgata. Foto: Håvard Ovesen

I 1992 var Walther Hakkebo på en orientering om Natteravnene. Fra kona fikk han en albue i siden og beskjed om å melde seg på. Siden den gang har han gått utallige mil i nattlige sentrumsgater.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Sist oppdatert: 16.08.2017 kl 11:52

UTELIV: – I begynnelsen gikk vi mer, fra Kulturmøllå til handelsskolen, og fra Langgata og ned mot utestedene i Vågen. De siste årene har utelivet blitt mye mer konsentrert, sier Hakkebo.

Også miljøet og stemningen har endret seg, mener han.

– Det var mye mer småslossing og slikt før. Men hvis noe først skjer nå, er det gjerne mer dramatisk.

Hakkebo avviser likevel at utelivet på noen som helst måte er farlig.

– Det er fantastisk mange flotte folk. Helt utrolig. Det er veldig mye bra, sier han.

– Din tur

Det var da datteren begynte på ungdomsskolen at Hakkebo og de andre foreldrene ble innkalt til et møte med politiet, som fortalte om Natteravnene. Kona, som hadde vært klassekontakt, dultet ham i siden.

– Nå er det din tur, sa hun.

I utgangspunktet ble han med fordi han syntes det var en god sak, men etter hvert fant han ut at han likte det.

– Det viste seg å være veldig sosialt. Jeg traff enormt mye folk, sier Hakkebo.

Saken fortsetter under bildet

BUTTONS: Slike buttons var alt Natteravnene hadde av uniformering da Walther Hakkebo begynte for 25 år siden. Foto: Håvard Ovesen

Synlige og til stede

Dermed ble han værende. Hvor mange sko han har slitt ut som Natteravn er uvisst. En liten stund gikk han med skritteller, men syntes ikke det var særlig interessant, og kuttet det ut.

– Hovedsaken er ikke å gå lengst mulig, men å være til stede, synlige, og lett tilgjengelige, sier Hakkebo.

Han forteller at oppgaven har blitt mye lettere etter at forsikringsselskapet Tryg begynte å sponse Natteravnene med egne, lett gjenkjennelige, jakker.

– Før det hadde vi bare noen små buttons. Det førte til mye misforståelser, og at folk ikke skjønte hvem vi var eller hva vi gjorde. Nå har vi blitt lettere å komme i kontakt med, og det har blitt mye tryggere, sier han, og legger til at de også er forsikret gjennom selskapet.

Ikke at det er farlig å være Natteravn, altså.

– Én gang har jeg opplevd litt knuffing, men etter at vi fikk uniformer har det vært null problem.

Lyden av hode mot asfalt

Likevel, det er ikke alt som er like kjekt, og Hakkebo innrømmer at han enkelte netter ikke har fått sove med en gang han kommer hjem.

– Jeg glemmer aldri lyden av et hode som treffer asfalten, sier han om en slåsskamp han og de andre Natteravnene ble vitne til. Til alt hell var både politi og ambulanse til stede på et øyeblikk, og alt gikk bra. I slike tilfeller er det godt med samhold Natteravnene i mellom.

– Vi pleier å snakke om det når vi kommer tilbake. Det er rett og slett en debriefing. Det har hendt noen ganger at vi har sittet både en og to timer før vi har gått hjem. Men om du er hjemme halv tre eller halv fire har vel egentlig ikke så mye å si, sier han.

Saken fortsetter under bildet

TILBAKE: På grunn av sykdom har ikke Walther Hakkebo kunnet gå Natteravn siden påske. Nå vil han tilbake. Foto: Håvard Ovesen

Roser utelivsbransjen

Hakkebo er tydelig på at Natteravnene ikke skal gjøre politiets jobb, men forteller at de ofte kan bidra til at anspente situasjoner blant utelivsløver løser seg opp, simpelthen ved at de er til stede. Ofte trenger de ikke en gang si et ord. Hakkebo er full av skryt over samarbeidet med politiet og utestedene.

– Politiet, og ikke minst vaktene på utestedene er helt fantastiske. Er det surt og kaldt vinker de oss bort og gir oss kaffe. Vi blir også sponset med mat. Fem spiseplasser er med og sponser oss med en liten matbit utpå natten. De fortjener skryt, sier han.

Vil tilbake

Til å begynne med gikk Hakkebo Natteravn hver eneste fredag og lørdag. I de senere årene har det blitt litt sjeldnere, fire-fem-seks ganger i halvåret, anslår han selv. Men siden påske har det vært helt stopp.

– Jeg fikk hjertestans, hjerteinfarkt, dobbeltsidig lungebetennelse og alt mulig. Det er bare flaks at det gikk bra, forteller Hakkebo.

Nå vil han tilbake i tralten. Sandnesposten treffer ham i Natteravnenes base hos Frivillighetssentralen, hvor han har kommet for å sørge for at han skrives opp igjen på listene.

Det er Dag- og Natteravnleder Sigrun Bjørnseth glad for.

– Vi vil gjerne ha med flere som Walther. Vi kunne godt ha klonet ham, sier hun og ler.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...