Leserbrev: Wickholm har ikke skjønt pensjonsforliket

SKATT: Leserbrevskribent Karl J. Lund frykter at Arbeiderpartiet vil reversere skatteletten regjeringen har gitt til pensjonister. Foto: Andreas Kydland

Leserbrevskribent Karl J. Lund frykter at Arbeiderpartiet skal reversere skattelettene regjeringen har gitt til pensjonister.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Herr redaktør,
Jeg leser med forundring og skuffelse innlegget til Truls Wickholm sist torsdag. Det som forundrer er at herr Wickholm ikke har helt taket på hvordan det parlamentariske system fungerer i Norge - han sitter jo på Stortinget. Når noen i 2011 foreslår å redusere pensjoner og trygder (Trygde- og pensjonsforliket), må det et stortingsflertall til for å gjøre det. Flertallet var nesten absolutt - med FrP som det eneste som stemte nei til den nye loven. Men loven ble altså vedtatt, med virkning fra 1/1-2015. Og legg merke til at dette er en lov - ikke bare et budsjettvedtak som en tilfeldig finansminister kan gjøre med som han eller hun vil. Og siden det er en lov må den endres på samme måte som da den ble vedtatt; Nytt stortingsflertall og nytt Storting etter et valg. Så hvis det blir flertall for å endre loven i neste periode, kan den tidligst bli endret etter valget i 2021. Men når det bare er FrP som er for en endring av loven, blir det neppe noe flertall for dét.

Loven er en rent matematisk formel for hvordan pensjoner skal underreguleres. Det er folketrygdens grunnpensjon som blir regulert av loven. Det som svært få har fått med seg, er at underreguleringen ikke bare har effekt for ”ett år av gangen”, men at 0,75 prosent blir akkumulert opp hvert eneste år! Altså; etter 10 år vil Folketrygdens grunnpensjon være 7,5 prosent lavere enn den ville vært uten denne (under)regulering.

For å dempe virkningen av undereguleringen har FrP fått til kompenserende tiltak: Lavere skatt også på pensjon og 6000 til de med minst pensjon - som ikke betaler skatt. Samboerfradraget er også redusert (fra 25 prosent til 15 prosent). Uten disse tiltakene ville effekten av ”Pensjonsforliket” fra 2011 vært verre enn den er nå.

Regn med at en eventuell ny AP-regjering vil reversere disse kompenserende tiltakene. Pluss på 15 milliarder i skatt (som vi ALLE skal være med å betale - inklusive pensjonistene), så ser ikke fremtiden like lys ut for alle pensjonister.

Dette var en ”teknisk” gjennomgang av Pensjonsforliket fra 2011. Jeg er ikke ubetinget tilhenger av FrP - de har sine svin på skogen de også. Kan nevne noe som opprører mange: Nemlig at de ikke ser ut til å ville styrke Heimevernet, slik intensjonen med endringene i Forsvaret var. Vi trenger HV. Ikke bare i krig, men tenk bare på hvilken hjelp der er i en tilstedeværende beredskap i tilfelle brann, oversvømmelser eller andre naturkatastrofer. Utrolig viktig å tenke på dét også, og ikke bare hevde at HV kan klare seg med 8000 færre soldater enn i dag - noe som heller ikke er nok for å løse de tildelte oppgaver som ennå er igjen av alle oppgavene HV hadde.

Nøkkelord

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...