Wirak er på ingen måte ferdig med forhandlingene

SØKER SVAR: Stanley Wirak (Ap) sender brev til Samferdselsdepartementet for å få svar på en del sentrale spørsmål som kan avklaring på veien videre i forhandlingene om byvekstavtalen. Foto: Frode Olsen

Ordfører Stanley Wirak (Ap) gir uttrykk for undring over at fylkeskommunen og de andre tre kommunene i et åpent brev anser Sandnes kommune for å ha brutt forhandlingene om bompengeinnretningen.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Det var på mandag at fylkeskommunen og de tre andre kommunene i styringsgruppen sendte et åpent brev hvor de anser at Sandnes har brutt forhandlingene om bedre vilkår i byvekstavtalen.

– Når vi ikke klarer å få Sandnes med på kompromisset, gjelder den opprinnelige avtalen som ble signert av alle parter i 2018. Den gjelder til 2023. Skulle en ikke klare å enes om en ny avtale etter 2023, gjelder Stortingets vedtak om bypakken i 15 år fra oppstart, skriver partene i brevet.

Dagen etter forklarte samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) at det ikke er mulig for Sandnes å forlate den underskrevne byvekstavtalen som går ut 2023.

– Jeg sender nå et brav til departementet. Der ber jeg om en skriftlig tilbakemelding på flere spørsmål vi ønsker avklaring på. Ett av dem er om det vil være mulig for Sandnes å trekke seg, eller forhandle seg fra avtalen, dersom partene vurderer det som best for alle. Vi ønsker også en avklaring på om departementet ser på det som ufravikelig at rushtidsavgift skal være en del av byvekstavtalen. Jeg skal rette mange spørsmål, sier Wirak.

Vil forhandle videre

Ordføreren peker på manglende forhandlingserfaring som en mulig årsak til at fylkeskommunen og de andre partene vurderer det dit hen at Sandnes angivelig har brutt forhandlingene.

– Vi har ikke brutt noe som helst. Som det er i dag, er det de andre partene som bryter forhandlingene. Vi mener de bør vurdere vårt regnestykke som viser en langt bedre reforhandlet avtale sammenliget med dagens. Vi i Sandnes er klare til å gå til forhandlingsbordet når som helst. Jeg registrerer også at samferdselsministeren ber partene om å fortsette, sier Wirak.

Samtidig åpner ordføreren døren litt på gløtt for alternativer med rushtidsavgift.

– De andre partene setter halv rushtidsavgift som et ultimatum, mens Sandnes ikke ønsker denne avgiften. Det finnes noe som heter en mellomting, eller vilje til å se på alternative løsninger. Det er vi interesserte i. Dette blir opp til fylkeskommunen og de andre tre kommunene å avgjøre. Men forhandlingene kan først gjenopptas etter at vi har fått skriftlig svar på våre spørsmål fra Samferdselsdepartementet. Når det er sagt, opplever jeg den nye ministeren, Jon Georg Dale (Frp), som veldig ryddig, sier Wirak.

Taper penger

Ordføreren er klar over at hans kamp strider mot det Rogaland Arbeiderparti, hvor han selv er leder, har vedtatt når det kommer til sitt standpunkt om Bymiljøpakken.

– Vi har hatt interne og avklarende møter om dette. Det er helt problemfritt at jeg som ordfører kjemper til det beste for innbyggerne i Sandnes. Her skiller vi på rollene, sier han.

Stanley Wirak er også opptatt av at partene skal oppnå enighet i forhandlingene innen rimelig tid. Tidpresset i så måte, handler ikke om en spesifikk dato.

– Dette kan jo stå uløst helt til utgangen av 2023, men vi taper store summer hver dag, sier han.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...