Sandnesposten A/S

Sandnesposten

Wirak har sendt bekymringsmelding til statsråden

BEKYMRET: Ordfører Stanley Wirak (Ap) misliker sterkt planene om redusert aktivitet. Foto: Frode Olsen

Ordfører Stanley Wirak (Ap) har sendt brev til til landbruksminister Olaug Bollestad (KrF) angående planen om redusert aktivitet ved Veterinærinstituttet i Sandnes.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Det har som kjent blitt foreslått en nedbemanning ved Veterinærinstituttet på Høyland. Dette misliker Wirak sterkt, og tirsdag sendte han brev til den nyslåtte landbruksministeren fra Gjesdal om saken.

– Som ordfører i vertskommunen og en av de største landbrukskommunene i Rogaland, er jeg svært overrasket, begynner Wirak i sitt brev.

– Bryter med intensjonene

Veterinærinstituttet ved Høyland er samlokalisert med NMBU Høyland og det nyopprettete SEARCH (Sandnes Education and Research Center). Wirak påpeker i sitt brev at det i Stortingsproposisjon nr. 30; «Framtidig lokalisering og organisering av Noregs veterinærhøgskole», ble fastslått at institusjonen på Høyland skal styrkes ved sammenslåing av to universiteter til Ås.

– Den planlagte nedleggelsen av all laboratorievirksomhet i Sandnes bryter helt med intensjonene i stortingsproposisjonen. NMBU Høyland er sentral og veldig viktig for kompetanseutvikling og kunnskapsutveksling for landbruksnæringen i Rogaland. Vi er det største husdyrfylket i landet og har omkring 10.000 årsverk direkte knyttet til primærproduksjonen innen landbruket, skriver Wirak.

Vil ha samme aktivitet som i dag

Instituttets nærhet til landbruksnæringen ser han som avgjørende blant annet for å forebygge dyresykdommer og beredskap.

– En nedleggelse av laboratorievirksomheten på Høyland vil blant annet svekke beredskapen mot smittsomme dyresykdommer i hele regionen.
I et så husdyrtett område er dette en kompetanse som er svært viktig. Dette blir spesielt understreket i nevnte Stortingsproposisjon hvor det blant annet heter: «Nærkontakten med produksjonsdyr i eit område med mange aktive gardsbruk er viktig, spesielt når det gjeld opplæring i husdyrsjukdomar. Regjeringa føreset difor at avdelinga i Sandnes blir utvikla vidare ved ei lokalisering av NVH til Ås», skriver Stanley Wirak, som framholder:

– Jeg vil også nevne at NMBU Høyland gjennom prosjektet SEARCH, har satset betydelige ressurser på biomedisin. Dette arbeidet skjer i nært samarbeid med Stavanger universitetssjukehus, Universitetet i Stavanger og andre aktører innenfor verdikjeden i landbruket.
En nedbemanning av veterinærinstituttet på Høyland vil føre til en kraftig svekkelse av det veterinære fagmiljøet på Høyland. Sandnes kommune er svært bekymret for konsekvensene av en slik utvikling og ber om at aktiviteten på instituttet opprettholdes på dagens nivå.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...