Sandnesposten A/S

Wirak tar i bruk et høyst uvanlig virkemiddel

LUKKET DØREN: Da Stanley Wirak sist holdt møte i formannskapet skjedde det for lukkede dører. Tirsdagens telefonmøte er derimot åpent for alle som ønsker å lytte til telefonkonferansen mellom gruppelederne fra de politiske partiene. Foto: Frode Olsen

Da ordfører Stanley Wirak mandag kalte inn til ekstraordinært hastemøte i formannskapet, brukte han kommunelovens paragraf 13. Loven har tidligere i denne valgperioden aldri vært praktisert.

Sandnesposten
Sandnesposten A/S

Publisert:

Det å kalle inn til ekstraordinært hastemøte, som på grunn av påskeavvikling må avholdes som telefonkonferanse, er en høyst uvanlig seanse i Sandnes-politikken.

På spørsmål fra Sandnesposten, forteller seniorrådgiver i kommunens stab, Sidsel Haugen, at historikken fra formannskapsmøtene må gjennomgås manuelt for å avdekke om regelen tidligere har vært i bruk, men innrømmer at dette er sjelden kost.

– En raskt sjekk av formannskapsmøtene i denne valgperioden gir ingen treff på saker behandlet i medhold av kommunelovens paragraf 13. Et svar på antall saker siste fem årene er ikke mulig å gi før etter ferien. Det krever eventuelt en manuell gjennomgang av samtlige protokoller fra formannskapsmøtene, sier Haugen.

Les også: Sandnes Ulf har finansieringen på plass

Årsaken til innkallingen skyldes at to lokale konsern har gitt Sandnes Ulf en garanti på de siste 15 millionene som kommunen har forfektet at Sandnes Ulf trenger for å sette i gang prosjektet. Bystyremøtet har i sitt vedtak gitt klubben en skriftlig tilbakemelding på 30 punkter de anser som mangelfull dokumentasjon, samt økonomiske klareringer som må på plass før realisering.

Stålpriser til bekymring

Med de to garantistene på plass håper klubben nå at medlemmene i formannskapet med den nye informasjonen kan overprøve bystyrevedtakene som er fattet i saken. Klubbens hovedentreprenør har hastverk fordi prisene i anbudene som ligger i prosjektet, utgår 1. april, og av den grunn vil det være for seint for Sandnes Ulf om de politiske prosessene skulle fulgt normal saksgang. Sakens kjerne angår i realiteten en kontrakt mellom utbygger Sandnes Ulf, hovedentreprenør Masiv og deres underleverandører. På spørsmål om hvorfor kommunen skal avholde et møte i den sakens anliggende, er seniorrådgiveren klar.

– En privat selvskyldnergaranti har betydning for kommunens økonomiske forpliktelser. Blant annet vil det å utløse garantien gripe det inn i vilkårene for prioritet. Bystyret har stilt som vilkår 2. og 3. prioritert for kommunens lån og bruksrett. Spørsmålet angår derfor kommunens økonomisk anliggende. Mulighet for å omdanne deler/hele garantibeløpet til lån, kan ha betydning kommunens selvskyldnergaranti og lån. Den private selvskyldergarantien er stilt til selskapet for beløp tilsvarende gjenstående i finansieringsplanen. Rådmannen har gjennom arbeidsmøter og dialog med Sandnes Ulf Arena arbeidet seg gjennom dette, gitt kommentarer og stilt spørsmål, med bakgrunn i å sikre kommunens økonomiske interesser jf. vedtaket pkt 13, gjort av bystyret 16.10.2017. Det tilligger formannskapet selv å avgjøre spørsmålet om kommunen kan gi en aksept på denne eller ikke, sier Haugen.

Les også: Dette skal avgjøres på hastemøtet

Daglig leder i Sandnes Ulf, Tom Rune Espedal, takker for velviljen politikerne og Sandnes kommune viser i form av innkallingen. Nå håper han politikerne fatter en positiv beslutning sett med klubbens øyne.

Sandnes Ulf takker

– Vi har et forslag klart. Vi har bedt om noen siste avklaringer fra Sandnes kommune som er viktige for framdriften. Det finnes mange frister som skal overholdes. Vi venter på behandlingen i kommunen tirsdag, sier Tom Rune Espedal.

Gruppeleder for Høyre, Thor Magne Seland befinner seg i Sirdal på påskeferie.

– Jeg vurderer å kjøre til Sandnes fordi jeg veldig gjerne vil være tilstede. Dette møtet er noe spesielt, og jeg skjønner ikke at formannskapet kan omgjøre et bestyrevedtak, sier Seland.

Høyres andre representant, Kenny Rettore, befinner seg i Italia på jobbmesse.

– Jeg fikk både sms og epost fra kommunen. Deretter en tekstmelding fra Thor Magne Seland. Da tenkte jeg at dette måtte gjelde liv og helse. At det gjelder en sak om Sandnes Ulf slo meg aldri før det ble meg fortalt. Dette er høyst merkverdig, sier Rettore.

Pål Morten Borgli (Frp) oppholder seg på Sørlandet. Han skal følge tirsdagens seanse på telefonen.

– Jeg har ikke foreløpig ikke snakket med min Frp-gruppe om problemstillingen. Som jeg oppfatter det har klubben nå fått sin finansiering på plass, og de trenger kommunens vurdering sett inn mot tidsfrister i prosjektet. Vi får se an hva som kommer fram på møtet før jeg uttaler meg, sier Borgli.

Ordfører Stanley Wirak (Ap) sier til Sandnesposten mandag at han kalte inn til dette møtet fordi han ikke kan avgjøre problemstillingen uten å involvere formannskapet.

– Banken trenger noen avklaringer. Jeg har ikke fullmakt til å behandle saken uten et vedtak i formannskapet. Årsaken til at dette haster skyldes eventuelle bestillinger Sandnes Ulf skal gjøre i forbindelse med stadionplanene. Derfor kan ikke denne saken vente en uke, sier Wirak.

Sist gang det ble avholdt et ekstraordinært møte i formannskapet, gjaldt saken konkrete bud og salg av rådhuset. Da ble ikke paragraf 13 i kommuneloven tatt i bruk.

– Ekstramøtet den 18.12.2017 om salg av rådhuset var ikke et møte med bakgrunn i paragraf 13. Det var bystyret som den 11.12.2017 delegerte til formannskapet å behandle og avgjøre saken, sier seniorrådgiver i kommunen, Sidsel Haugen.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...